Aan de Steinsedijk staat deze fraaie 17e eeuwse oude Rijksmonumentale boerderij. Deze T-vormige boerderij geeft heel duidelijk aan dat er een voor- en achterhuis is. In het voorhuis leefde het boerengezin met ongelijke vloerniveau’s (wat tegenwoordig split level heet) met ruimtes als een grote melkkelder, opkamer, voorkamer en zolder. Deze kamers zijn allen statig en hoog op de melkkelder na. Naast het achterhuis is nog het boenhuis waar vroeger de melkbussen en kleding gewassen werden.
In het achterhuis stond het vee en werd er kaas en boter gemaakt met melk van eigen koeien. Dit is eeuwen en generaties lang zo geweest tot rond het jaar 1987 toen de laatste actieve boer familie Bongers hier vertrok.
In 2003 heeft familie van Beek deze zwaar vervallen boerderij, erf en opstallen gekocht met de droom om dit weer in oude glorie te herstellen zodat generaties hierna van deze prachtige boerderij en erf kunnen gaan genieten. Dit was en is een enorme uitdaging. De boerderij moest eerst woonbaar gemaakt worden. Er was geen fatsoenlijke doucheruimte, cv en elektra-installatie. Alles was vies en vochtig met veel tochtgaten in de kozijnen en gevels. Het erf van 10.550 m2 was een grote wildernis: straatwerk verzakt en in de blubber enz. Alle opstallen waren slecht en stonden op instorten kortom: heel veel werk! Maar de familie van Beek had er zin in en maakte een plan van aanpak.
In het achterste gedeelte van het achterhuis is er een complete en comfortabele woonruimte gerealiseerd. Zeg maar een soort geïsoleerde doos in een oud jasje. Vervolgens hebben zij het terrein rondom aangepakt. Denk aan het ophogen van het terrein met ca. 2000 m3 grond en zand, sloten uit laten baggeren en een nieuwe terreinindeling gemaakt. Ook is er een boomgaard aangelegd met authentieke hoogstam fruitbomen in oude fruitrassen met oog voor de authentieke omgeving en hun inheemse planten en bomen. Daarnaast zijn er drie nieuwe opstallen gerealiseerd in dezelfde vorm als de oude opstallen met authentieke zwarte potdekselgevels. Deze nieuwe opstallen hebben de functies gekregen van timmerwerkplaats, kantine en kantoorruimte.
Tussen al deze activiteiten in hebben zij een degelijk restauratieplan voorbereid met heel veel respect voor de monumentale waarden en ambachten. Er was geen sprake meer van onderhoud maar van een grootschalige restauratie omdat de boerderij zwaar verwaarloosd was. Deze restauratie werd door ons eigen bouwbedrijf Beekbouw BV uitgevoerd tot in het kleinste detail.
De Monumentale boerderij met zijn oude gebintconstructies is van top tot teen gerestaureerd tot aan het gedeelte waar de familie nu nog woont. De boerderij staat nu op een geïsoleerde betonnen vloer op palen, de steens- en anderhalf steens gemetselde gevels zijn rondom hersteld met oude gevelstenen en kalkmortels. In de voorgevel zitten nog de herstelde oude kruisvensters en een bolvenster uit het begin van de 17e eeuw, alle andere kozijnen waren helaas zo slecht dat deze niet meer hersteld konden worden en zijn in de werkplaats exact ambachtelijk nagemaakt. De oude sporenkap en de oude gebintconstructies zijn hersteld met respect en waar mogelijk is er hergebruik gemaakt van alle oude goede houten onderdelen. De nieuwe houten balken zijn ook uitgevoerd met authentieke pen- en gatverbindingen. De balklagen van de verdiepingsvloeren waren aangetast en hersteld inclusief de brede houten vloerdelen. Binnen is de afwerking modern en sober in combinatie met vele authentieke details en uitvoeringen. Dit resulteert in zeer mooie en aangename ruimtes. Ook is er veel rekening gehouden met het lichtinval van de ramen.
Belangrijk bij zo’n grote restauratie vond BeekBouw dat naast het behoud van de monumentale waarde er ook geïnvesteerd moest worden in energiebesparing. Mede omdat dit pand heel erg groot is en de energiekosten in de toekomst anders onbetaalbaar worden wat niet ten gunste komt voor dit monumentale pand. Dan zijn kennis van de juiste details, materialen en uitvoeringen heel belangrijk om dit tot een goed resultaat te brengen. Het gerestaureerde gedeelte van de boerderij heeft nu een hogere isolatiewaarde dan een nieuwbouwhuis anno 2016. Maar energie neutraal is bij dit soort panden niet haalbaar.
De nieuwe indeling van de monumentale boerderij is nog steeds wonen en werken zoals bij een boerderij. Alleen is het wonen nu wel veel groter qua omvang en wat het werken betreft kleiner!